Thursday 10 October 2013

Stack 'em high, Pancake pie

Using the pancake recipe from last week, you can make this pancake-pie. Just something different...
It's really easy, definitely since you can make the pancakes 1 or 2 days early. Just pop them in the fridge for the time being and they'll be good to go.





Needed

  • about 15 tot 25 pancakes, depending on how tall you want your cake to be
  • dark brown sugar
  • butter
  • sirop de liege (belgian appel/pear syrup) you can find it here  Or if you can't get hold of it, a local alternative is just as good.
  • pinch of cinnamon
  • baking tray
  • round cake tin approximately the same size as your pancakes (I use an adjustable round tin with no bottom)
Getting the pie ready
  1. Line your tin with baking paper (bottom and sides)
  2. Preheat the oven to 180°C / 356 Fahrenheit
  3. Put the first pancake in the tin and sprinkle a little dark brown sugar on top
  4. Spread a bit of butter on the second pancake and put it neatly on the first one, again sprinkling it with some sugar (make sure you spread the butter or syrup before putting the pancake in the tin otherwise you'll end up stabbing the pancakes and getting pretty frustrated.. just saying ;)
  5. Keep layering the pancakes alternating the spread (with/without butter, sugar, syrup)
  6. When you get to the second to last pancake, add the pinch of cinnamon (feel free to leave this out if you don't like the taste of it)
  7. Put the last pancake on top and place the thing in the oven for about 10 minutes. Just to warm it up and alow some caramelisation for the sugar..
  8. Serve with a bit of cream, hot chocolate sauce, caramel sauce, fresh fruit,...

If you're a chocoholic (like me :) you can try using some nutella instead of the sugar and syrup. Just make sure you don't overdo the amount, otherwise it might spill out and burn..

Nederlandstalig recept

Nodig
  • 15 à 25 pannenkoeken (hangt er vanaf hoe hoog/groot je de taart wil maken)
  • donkerbruine suiker
  • boter
  • Luikse siroop (of iets dergelijks)
  • snuifje kaneel
  • bakplaat
  • ronde taartvorm, zelfde grootte als je pannenkoeken (ik gebruik een verstelbaar model zonder bodem)
Maak de taart
  1. Bekleed bodem en zijkanten van je taartvorm met bakpapier
  2. Warm de oven voor op 180°C
  3. Plaats de eerste pannenkoek in de vorm en strooi er wat bruine suiker op
  4. Smeer boter op de volgende pannenkoek en plaats die erbovenop. Strooi er vervolgens opnieuw wat bruine suiker op (als je probeert te smeren terwijl de pannenkoek al in de bakvorm zit zul je gaten maken in je pannenkoeken en het smeert echt niet makkelijk! geloof me vrij ;)
  5. Blijf smeren, stapelen en strooien. Wissel af en toe tussen wel/geen boter en siroop..
  6. Doe de kaneel op de voorlaatste pannenkoek en werk af met een onbesmeerde pannenkoek bovenaan.
  7. Plaats het geheel ongeveer 10 minuutjes in de oven (er hoeft niks meer te garen, het is enkel de bedoeling dat de taart opwarmt)
  8. Serveer met warme chocoladesaus, vers fruit, coulis,...

Een chocolade-variant; vervang de boter, suiker en siroop eens door nutella (of een andere goeie choco). Smeer er geen hele pot op (hoe verleidelijk het ook is), het zou kunnen uitlopen en verbranden...

No comments:

Post a Comment