Sunday 6 October 2013

Pancake time

Since I just started this blog, the layout and stuff can change a little every time I post something new.
After reading the previous post, I decided to tinker a bit with the layout for the recipes. The instructions will be more orderly, and the tips and tricks will  have a special colour.
You'll find out if I decide to stick with it or not.. :)

Ok, pancake time now.
Not the thick american pancakes, stacked on a pile and served with maple syrup and crispy bacon.. Strange habit I think, but then again, I don't eat pancakes myself. I have to say I'm one of the (very) few who don't though!
Anyway, the recipe is really easy, and hopefully my tips will help you get a lump-free batter and a light and fluffy pancake.
Here we go...

PANCAKES


To make approximately 16 pancakes - Trust me, I counted :) - you'll need
  • a pancake pan ( or just any flat non-stick pan) with about 19 cm / 7,5 inches diameter
  • 3 eggs
  • 500 ml / 16,90 oz milk (you can use soymilk if you like, or lactose-free milk)
  • 165 g / 5,82 oz plain flour
  • 10 g / 0,35 oz baking powder
  • 10 g / 0,35 oz sugar (normal caster sugar)
  • 35 g / 1,23 oz melted butter
  • a pinch of salt
  • a drop of vanilla-essence
Start making the magic happen

  1. make sure your milk is not just out of the fridge. If you've forgotten to get it out in advance, just whack it in the microwave for about 20 to 30 seconds. That should do the trick.          whisk the eggs into the milk
  2. Sift the flour and baking powder in a large mixing bowl
  3. add the salt and vanilla essence to the flour
  4. add a little bit of the milk and egg mixture to the flour and mingle with a spatula If you add all of the milk in one go, you'll end up with a very lumpy batter and you'll never be able to get those nasty lumps out.. Trust me, I tried.


  5. If you've incorporated some of the milk, add in a bit more. Keep going slow with it. Add in little by little, making sure everything is nicely mixed before adding more. After a while it will become more and more liquidlike, don't worry, it's supposed to be like this. Use a beater to continue. NO NEED TO USE AN ELECTRIC BEATER.
  6. Keep adding the milk until it's all in. Then you can whisk in the molten butter.
  7. Next put your pan on a reasonably hot fire. Add in a little knob of butter.                               Once that's molten you can start baking your pancakes. Use a ladle to get the batter in the pan
  8. Make sure you don't add too much batter. You only need a thin layer.

  9. Bake in about 40 to 50 seconds on each side.


For more special pancakes you can replace some of the milk by sparkling water, or even beer. Please be moderate though, don't do 50/50 but try 80/20 or even less.

Enjoy them hot or cold, with whichever sugar takes your fancy. Or with butter, jam, chocolate spread, peanutbutter, chocolate sauce, caramel sauce,... The list is endless!

How do you prefer your pancakes?

NEDERLANDSTALIG RECEPT

nodig;
  • pannenkoekpan (diameter van 19 cm) groter of kleiner kan uiteraard ook, maar dan krijg je minder of meer pannenkoeken...
  • 3 eieren
  • 500 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 165 g bloem
  • 10 g bakpoeder
  • 10 g kristalsuiker
  • 35 g gesmolten boter
  • snuifje zout
  • druppeltje vanille-essence
Bereiding;
  1. Zeef de bloem en bakpoeder boven een grote mengkom.
  2. Voeg daarbij de suiker, het zout en de vanille-essence
  3. Klop de eieren bij de melk los
  4. Voeg een kleine hoeveelheid van het melk-eimengsel bij de bloem en roer tot de melk is opgenomen.
  5. Blijf steeds kleine beetjes melk bij de bloem voegen en roer. Niet alle melk in één keer op de bloem gieten want dan zul je grote brokken in je deeg maken, en ze eruit krijgen is bijna onmogelijk.
  6. Na een tijdje krijg je een steeds vloeibaarder deeg (geen nood, dat is de bedoeling). Gebruik een spatel in het begin, en stap over op een klopper wanneer het deeg vloeibaarder wordt.
  7. Als alle melk in het deeg zit, voeg dan de gesmolten boter toe en roer tot je een egaal deeg hebt.
  8. Verhit de pan op middelhoog vuur en leg voor de eerste pannenkoek een klein klontje boter in de pan. Normaal gezien zul je dit niet meer moeten herhalen voor de andere pannenkoeken.
  9. Bak de pannenkoeken in 40 à 50 seconden aan beide kanten mooi goudbruin.
Smakelijk!
Tip; Vervang een deel van de melk eens door wat spuitwater of zelfs bier voor een speciale pannenkoek. Hou een verhouding van ongeveer 80/20 of zelfs 90/10 in gedachten.


If you have any requests, please tell me in the comments below..
Als je een 'verzoekgebak' hebt, laat me iets weten in de comments hieronder, ik zal m'n best doen..

No comments:

Post a Comment