Sunday 3 August 2014

Fruit tartlets



Luscious sun ripened fresh fruit on a bed of creamy mascarpone, cupped by a crisp, golden brown pastry.. Need I say more?!



These little pieces of heaven definitely look the part, and the second best thing is (eating them is  obviously the absolute best - duh) they're not that hard to make.
The only thing you actually have to make is the pastry. The making of the filling literaly consists of stirring, adding some spoonfulls and then stirring some more. It doesn't come much easier than that.


This pastry recipe makes about 12 tartlets. Depending on the size of your baking tins.

YOU'LL NEED

Pastry
  • 250 g / 9 oz all purpose flour
  • 100 g / 4 oz butter (preferably unsalted)
  • 100 g / 4 oz powder Sugar
  • 2 eggs (at room temperature)
  • pinch of salt
Mascarpone mix
  • 200g / 8 oz mascarpone
  • 2 tablespoons caster sugar (optional)
  • 1 tablespoon vanilla bean paste (the one with the tiny black vanilla seeds in it, don't bother adding vanilla extract because the quality just isn't good enough to spend your money on..)
Fruit
  • Just add any kind of fresh fruit you like e.g. strawberry, blueberry, raspberry, nectarines, grapes, banana, pineapple,...

Making nothing into something goes a little like this

  1. Put the flour on a working surface and make it into the shape of a volcano
  2. Add the (sifted) sugar and the pinch of salt  into the middle

  3. Cut the cold butter into smaller chunks and drop them in the lava-area (otherwise known as the middle ;)





  4. Use your fingertips to mix everything together until it resembles something like wet sand

     
  5. Add in the eggs and start kneading the mixture into a dough (about one minute should suffice). The dough needs to be smooth. If you find the dough to be to sticky after that minute, try adding some flour (a small handfull at a time) untill it sticks together, as opposed to the worktop and your hands
     
     
     

  6. Wrap the dough in some cling film and place in the fridge for at least 2 hours
  7. Meanwhile you can go ahead and make the mascarpone mixture. Just put everything in a large bowl and mix 'till combined. That's it! Store in the fridge
  8. Heat your oven up to 180°C / 350° F / Gas 4
  9. Roll out the pastry on a lightly floured surface. It should be about 2 mm - 1/8 inch thin. To avoid the dough sticking to the worktop, turn it slightly after every roll with your rolling pin.




     
    And if that doesn't help try rolling it between two sheets of baking paper.. Cut out rounds that are somewhat larger than your baking tins and line 'em up. Put in the fridge for about half an hour. Stab the bottoms thrice with a fork and bake them blind (meaning cover them with baking paper and put some baking beans in) for about 10 minutes, remove the baking beans and bake for another 5 minutes. Leave to cool.
  10. When the tartlets are cold add in the mascarpone and topp with fresh fruit.
 
ENJOY
 
Nodig;
  • 250g bloem
  • 100g poedersuiker
  • 100g koude boter (ongezouten)
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 200g mascarpone
  • 2 el suiker (optioneel)
  • 1 el vanille pasta (vanille-extract is kwalitatief niet goed genoeg, is eerder weggesmeten geld)
  • vers fruit (aardbeien, frambozen, bosbessen, druiven, banaan,...)
Instructies;
 
Maak van de bloem en gezeefde poedersuiker een krater. Doe daar de boter en het zout in en kneed met je vingertoppen tot het de textuur heeft van nat zand. Voeg er de eieren bij en kneed tot het een deeg vormt (niet te lang). Als het nog wat plakkerig aanvoelt doe er dan een klein beetje bloem bij en kneed nog wat.
Wikkel het deeg in plasticfolie en leg minstens 2 uur in de koelkast.
 
Meng de mascarpone met de 2 el suiker en de vanille pasta en zet in de koelkast.
 
Verhit de oven tot 180°C
Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad (of tussen twee vellen bakpapier) tot een dikte van ongeveer 2 mm. Snij rondjes uit die iets groter zijn dan de diameter van je vormpjes en leg ze in de bakvorm. Plaats dit een half uur in de koelkast. Prik met een vork in de bodem van de deegvormpjes en bak ze 10 minuten blind (= leg er een bakpapiertje in en leg daarin de bakbonen/gedroogde rijst...).
Haal het bakpapier eruit en bak nog een 5tal minuutjes, tot licht goudbruin. Laat ze afkoelen.
Vul de gebakjes als ze koud zijn met het mascarpone-mengsel en versier met vers fruit.
Smakelijk!
 

No comments:

Post a Comment